Verslag (8 december 2023) Kerkboerderijcommissie

Verslag, 8 december 2023 van de kerkboerderijcommissie, die zich bezig houdt met de versterking en het onderhoud van onze boerderij.

De omstandigheden waarin onze boerderij zich bevindt zijn niet zo best.
Uit het rapport dat we op hebben laten maken door de Monumentenwacht blijkt dat de boerderij in slechte staat is.
We hebben inmiddels intensief contact met de NCG (Nationaal Coördinator Groningen) en zo zijn ons het afgelopen jaar zowel een woonbegeleider als een projectbegeleider toegewezen, waar we prettig contact mee hebben.
We zijn naar diverse bijeenkomsten geweest van erfgoedinstanties. Zij kunnen wellicht veel voor ons betekenen, zowel qua advies en begeleiding bij de versterkingsoperatie als ook qua subsidiemogelijkheden.
Op 31 oktober jl. heeft er een bouwkundige opname plaatsgevonden door een door de NCG ingeschakeld constructiebureau. Een rapport hiervan krijgen we begin volgend jaar. We hebben op advies van onze architecten gevraagd om verschillende doorrekeningen: restauratie precies zoals het nu is, modernisering van de schuur zodat het beter werkbaar is in deze huidige tijd en tenslotte sloop/nieuwbouw.

Verder proberen we om van deze grote operatie een pilotproject te maken. Dat kan aanzienlijk schelen in de kosten. Daartoe is contact gelegd met de NCG en met het ministerie van Mijnbouw, als ook met de Provincie en de gemeente Eemsdelta. Ook hebben we Staatssecretaris Vijlbrief benaderd en er is inmiddels een mailwisseling met een van zijn naaste medewerkers. Het gegeven dat de boerderij in Huizinge ligt, waar de eerste zware beving heeft plaatsgevonden hebben we natuurlijk extra benadrukt, als ook de van oudsher unieke constructie dat de kerk eigenaar is van de boerderij, en dat dat een meer dan belangrijke rol speelt in het voortbestaan van de gemeente Huizinge. Een levendige gemeente, die een belangrijke functie heeft binnen het gebied en waar naast de wekelijkse kerkdiensten, veel activiteiten plaatsvinden.
Naar aanleiding van al onze brieven hebben we op 15 november 2023 bezoek gehad van de projectleider, de bewonersbegeleider en de Agro programmamanager van de NCG. (De Agro is een tak binnen de NCG die zich speciaal bezighoudt met de versterking van agrarische panden.)
Er is gesproken over hoe het versterkingsproces verder gaat verlopen en hoe het aangepakt kan worden, zowel praktisch als qua financiering. Ook over zaken als tijdelijke huisvesting, asbestsanering en eventuele tegenvallers tijdens de versterking is uitgebreid gesproken.
Op 18 december komt een Energie Prestatie Adviseur langs om de mogelijkheden te bespreken en een advies op te maken voor isolatie en het aardgasvrij gereed maken van de woning, dit i.v.m. met maatregel 28. De kosten van het advies en ook de uitvoering daarvan zijn voor rekening van de NCG.
Het was een zeer zinvol gesprek waar een hoop duidelijkheid werd verschaft.
Ook qua subsidies blijkt heel veel mogelijk te zijn en men wil ons daar graag bij helpen en adviseren.
We zijn als commissie blij verast over de snelheid, de betrokkenheid en kundigheid waarmee de zaken aangepakt worden.

We hopen binnen afzienbare tijd van start te kunnen gaan met het versterkingsproces. Er zal dan een noodwoning geplaatst moeten worden bij het bedrijf. ‘De Toen van Johannes’, die op dit moment braak ligt is daar een ideale locatie voor, mede omdat daar al nutsvoorzieningen zijn. Daarnaast kan die locatie ook gebruikt worden voor de opslag van bouwmaterialen. De commissie adviseert de kerkenraad dan ook met klem om dit stukje land daarvoor beschikbaar te houden.

Dan nog een laatste, zeer recente ontwikkeling die ik u niet wil onthouden:
Op vrijdag, 8 december hebben we bezoek gehad van de gedeputeerde van Mijnbouw, Erfgoed en Vrijetijdseconomie van de provincie Groningen, Susan Top. Zij kan heel veel voor ons betekenen, vooral in financieel opzicht. Ze had meegenomen haar bestuursadviseur Nienke van Dijk, de consulent van het AGRO programma, Alle Ytsma en ook Henk Veldhuizen, die zich namens de provincie bezighoudt met subsidies voor onderhoud aan karakteristieke panden en gemeentelijke monumenten.
We hebben in de consistorie samen met onze architecten uitgebreid met het gezelschap uit de provincie gesproken. Van onze kant hebben we iets van de historie verteld en wat we als commissie het afgelopen jaar gedaan hebben. Daarvan was men zeer onder de indruk. Ook het belang van de boerderij voor ons als gemeente kwam aan de orde, alsmede de belangrijke sociale functie. We hebben naar voren gebracht wat we graag willen qua versterking en onderhoud met de nadrukkelijke wens tot behoud van de karakteristieke elementen van de boerderij.
Susan Top heeft ons verteld wat de provincie voor ons kan betekenen en waar ze zich voor wil inzetten. We moeten eerst nog verschillende rapporten afwachten en daarna wil ze graag weer een afspraak met ons maken.
Na het gesprek hebben we gezamenlijk de boerderij bekeken.
Het was een zeer bemoedigend en uiterst prettig gesprek en we hebben positieve verwachtingen.

Hieronder een foto van het hele gezelschap, gemaakt door Arent Westing, de pachter van de boerderij.

v.l.n.r.: Maria Smits (architect), Betty, Grietje, Alle Ytsma, Nienke van Dijk, Susan Top, Gera, Henk Veldhuizen, Jan Willem, Arie Nienhuis (architect)

Tenslotte willen we U er nogmaals op wijzen hoe belangrijk de kerkboerderij voor ons als gemeente is. We doen vreselijk ons best om overal geld te genereren, en daar lijkt echt wel heel veel mogelijk, maar er zal ook financieel een en ander van de kerkleden gevraagd worden, willen we dit op een goede en zuivere manier kunnen doen. Daarom hebben we de kerkenraad geadviseerd om een apart fonds in het leven roepen, speciaal voor de kerkboerderij. De kerkenraad beraadt zich hier nog over.

Namens de commissie,
Gera van der Hoek