Ode aan het Hogeland, opening (12 juli) Keramiekexpositie van Janny Steenstra

Vanaf zaterdag 12 juli mag ik mijn keramiek exposeren in de kerk van Zuurdijk. Een uitnodiging, waar ik bijzonder blij mee ben. Tijdens de expositie vorig jaar in de kerk van Huizinge zag ik namelijk hoe goed mijn werk tot zijn recht komt in een kerkgebouw. Net alsof het thuishoort in een kerk in deze provincie. De meeste werkstukken die ik maak, zijn geïnspireerd door het Groninger Hogeland en dat is goed te zien in de robuuste vormen van de kerkjes en de wierde-achtige rondingen van de objecten. Ik woon al ruim 40 jaar in dit gebied en ben er steeds meer door gegrepen. En dan liggen de ideeën eigenlijk voor het oprapen.

25 jaar geleden begon ik met het vormgeven in klei. Naast mijn werk als communicatiemedewerker bij een welzijnsinstelling volgde ik vele cursussen en workshops op het gebied van keramiek en verkocht mijn werk vooral op kunstmarkten. Van 2016 tot 2020 volgde ik een beroepsopleiding aan de Nederlandse Keramiek Opleiding in Gouda.

Het grootste deel van mijn werk is opgebouwd uit platen klei, een arbeidsintensieve werkvorm waarbij met name het voorzichtig drogen van het bouwwerk veel tijd vergt. Alle objecten worden daarna minimaal tweemaal gebakken in de keramiekoven. Bij de tweede stook op een temperatuur van 1240 graden. Mijn werk kenmerkt zich door het gebruik van donkere klei, die op deze hoge temperatuur bijna zwart wordt. In combinatie met kleurrijke sinterengobes en glazuren geeft dit aan de objecten een natuurlijke uitstraling.

Al met al – het 25-jarig jubileum en de expositie in Zuurdijk – een reden voor een klein feestje.


Lijkt het je leuk? Kom dan op zaterdag 12 juli om 15.00 uur naar de kerk in Zuurdijk voor de opening van mijn expositie.
Na mijn woord van welkom zal Barbara de Beaufort een kleine lezing geven over het zoeken naar de ziel van het Hogeland.
Kees Steketee en Gera van der Hoek verlenen muzikale medewerking, met onder andere Het Hogelandster Liedje.
En natuurlijk is mijn keramiek te zien en is er een hapje en een drankje.

Jij bent daarbij heel hartelijk welkom! In verband met de catering is het fijn als je me even een mailtje stuurt via devries.steenstra@gmail.com of appt op 06 – 308 707 58.

De expositie is te zien van 12 juli t/m 14 september. De kerk is alle dagen open van 10.00-17.00 uur.

Janny Steenstra

Huizingers aan de wandel in Stedum

Oh ja, de laatste vrijdag van de maand gaan we aan de wandel! Dit keer is het startpunt in Stedum. We zijn met zijn negenen. Om half tien vertrekken we vanaf de begraafplaats en gaan onderweg naar het haventje. Vanaf de haven lopen wij op een pad langs de Stedumermaar naar het punt, waar deze uitkomt op de Westerwijtwerdermaar. Hier ligt een bruggetje (een til), dat aangelegd is om paarden die voor de trekschuit liepen, te kunnen laten oversteken. De naam van het bruggetje is ‘peertil’ (Gronings voor paardentil). De brug is gebouwd in 1754 en was in eerste instantie een beweegbare brug. In 1886 is deze vervangen door een vaste loopbrug. In de loop van de tijd is de brug niet onderhouden en vergaan. In 1996 is de brug gerestaureerd.

Bij de brug treffen we een gemeentelid, die heerlijk aan het zwemmen is met een vriendin.

Van Peertil lopen wij verder langs de Westerwijtwerdermaar en slaan op een gegeven moment linksaf om weer naar Stedum terug te keren. Hier drinken wij nog bij Mannie Hovenkamp gezellig een bakje koffie.

Al met al weer een geslaagde wandeling.

Foto’s: Jan en Hilda Smid

Wil je ook een keer meelopen? De volgende wandeling is op vrijdag 27 juni om 9.30 uur. Meld je aan bij Janny Steenstra (devries.steenstra@gmail.com) of bij Fokke Praamstra (fokkepraamstra50@gmail.com) en je krijgt bericht over de volgende wandeling.

Fokke Praamstra

22 juni, orgelbespeling in het kader van 200 jaar Van Dam-orgel

Dit jaar, om precies te zijn op 26 juni, is het 200 jaar geleden dat het Van Dam orgel in de Johannes de Doperkerk in gebruik werd genomen.
Toen de orgelcommissie Middelstum/Huizinge me begin van dit jaar vroeg een orgelconcert te geven, en me de keus liet op welk orgel, was die keuze snel gemaakt: Op het jubilerende Van Dam orgel natuurlijk!
Als het allemaal lukt wordt het een feestelijk concert.
Onder de titel ‘Concerto’s, koralen en een fuga’ komt er van alles langs.
Het feestelijke zit hem vooral in de vrolijke concerto’s van Walther en Knecht, waarin het orgel een duet met zichzelf aangaat: Het ene klavier van het orgel is als het ware het orkest, het andere de solist.
Daarnaast klinkt, hoe kan het anders op een orgel waar in de loop van de afgelopen 200 jaar toch zeker 10.000 kerkdiensten zijn begeleid, koraalmuziek. Bewerkingen van liederen door de loop van het kerkelijk jaar, van Advent, via de Lijdenstijd naar Pasen, met o.a. Bach, Krebs en Mendelssohn.
Ook het Van Vulpen orgel, bijna 70 en al weer ruim 10 jaar in Huizinge, zal te horen zijn met in ieder geval de mooiste fuga die Bach schreef.
De afgelopen 200 jaar is er wekelijks op Van Dam geïmproviseerd; Een goede reden om ook de orgelbespeling te besluiten met een improvisatie.
Het concert vindt plaats op zondagavond 22 juni, om 19:30 uur.

Het programma:

Van Dam
1. Concerto del Sigr. Meck (B mineur), Johann Gottfried Walther (1684-1748)
            allegro – adagio – allegro
2. Nun komm’ der Heiden Heiland
            *uit: das Orgelbüchlein (BWV 599), Johann Sebastian Bach (1685-1750)
            *Koraalbewerking, Dietrich Buxtehude (1637-1707)
            *Variatie I, Johann Gottfried Walther
            *Choralvorspiel (BWV 659), Johann Sebastian Bach
            *Variatie II, Johann Gottfried Walther

Van Vulpen
3. Herzlich tut mich verlangen (BWV 727), Johann Sebastian Bach
4. Fuga in g (BWV 578), Johann Sebastian Bach
5. Christ lag in Todesbanden
            *Koraal en trio, Johann Ludwig Krebs (1713-1780)
            *Choralvorspiel (BWV 695a), Johann Sebastian Bach

Van Dam
6. Concerto in C, Justin Heinrich Knecht (1752-1817)
7. Vater unser (uit: Sonate VI), Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847)

Epiloog: Improvisatie over een van de liederen die bij de ingebruikname, op 26 juni 1825, zijn gezongen

Kees Steketee

Het orgel wordt op 26 juni 200 jaar oud!

Dominee Blankstein deed in het protocol van de Kerk van Huizinge verslag van de inwijding van het orgel: “1825 den 26 Juni is het orgel plechtig ingewijd. Naar aanleiding van Ps. 150 wierd aangewezen dat het betamelijk is, blijmoedig, openlijk, gemeenschappelijk God te verheerlijken – dat het eenparig kerkgezang een wezenlijk en zeer voornaam deel is van gezellige godsdienst oefeningen en dat het gebruik van speeltuigen wel voegt in bijeenkomsten tot onderlinge Godsvereering bestemd, waarna eenige bijzondere herinneringen en opwekkingen volgden. Na de voorzang Ps. 92: 1,2 zonder orgel, wierd het zelve Gode opgedragen en vervolgens bij tusschenposen gezongen Ps. 128:1,14, Gezang 1, Ps. 98:3 en tot besluit Gezang 96, en het Orgel bespeeld door J.C. Beeler, griffier bij het Vredegerecht van het Canton Middelstum, die hetzelve ook nauwkeurig opgenomen en ten vollen goedgekeurd had gelijk het ook algemeen als bijzonder fraai en voortreffelijk van geluid genoemd is van de talrijke vergadering die met genoegen de plegtigheid bijwoonde. Het orgel is vervaardigd door L. en J. van Dam, woonachtig in Leeuwarden, aan welke het in maart 1823 voor de somma van 3300, het oxaal en snijwerk daaronder begrepen was aanbesteed geworden door de kerkvoogden Habbe Ottes Sinning, Reint Sjabbes Bos enn Arijs Jacobs Mulder, in tegenwoordigheid en met goedkeuring van de Notabelen H.Blankstein, H.Faber, H.Colstein en W.A. Boelma: alles volgens bestek en teekening reeds eeniger jaren vroeger tijdens de administratie van den Collator G.G, Alberda van Dijksterhuis, op last van  zijn  H.W. geboornen is door bovengenoemde orgelmakers zelve ontworpen. Het verf-en schilderwerk is aangenomen en uitgevoerd voor 120 gld. Door H.Faber en Zoon.”

In 1827 kocht J.R. Berghuis schoolmeester, koster en organist een muziekboek voor “ op het orgel” voor 25 gld.

In 1828 den 14 december is “onder het orgel de kerk beschoten waardoor de warmte wierd bevorderd”’.

Reint Wobbes

Een cantorij en een feest van een honderdjarige Johannes de Doperkerk. Wie er bij wil zijn is welkom, op 21 juni, in Wageningen…

Dit jaar vierden we de Stille Week en Pasen met de teksten uit Marcus. Dat hadden we eerder gedaan in 2012 en in 2016. In 2012 had ik gedeeltes uit de vertaling van Frans van Bladel op muziek gezet, en daar in 2016 nog wat stukken aan toegevoegd.
Toen we er, na negen jaar dus, weer mee aan de slag gingen bleek de muziek bij veel cantorijleden nog goed in het systeem te zitten. Eigenlijk veel beter dan je zou verwachten. Het duurde even voor ik door had hoe dat kwam: in 2020 zouden we die teksten ook zingen, en we hadden er toen ook al flink op gerepeteerd, totdat Corona uiteindelijk roet in het eten gooide. Maar het repeteren was dus niet helemaal voor niets geweest!
Omdat je ook Palmzondag bij de Goede Week zou kunnen optellen zongen we, naast Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Eerste Paasdag ook op die zondag, en ook het verhaal uit Marcus, van Jezus die op een ezelsveulen Jeruzalem binnenrijdt. Het Hosanna klonk met dank aan sir Andrew Lloyd Webber. Vraag zal altijd blijven of Jezus (wat hij volgens Marcus beloofd had!) die ezel ook weer teruggebracht heeft. Want daar heeft Marcus het niet over…
Terugkijkend in de agenda zie ik dat we eerder dit jaar ook al veel gezongen hebben: op 16 februari, 2 maart en 23 maart (een Groninger dienst). Om het plaatje compleet te maken: daarvoor op 8 september, 13 oktober (Farmsum, Cantate Jakob), 27 oktober (Huizinge, Hervormingscantate) 24 november, 1 december en 24 en 25 december.
Al met al best een vol seizoen. Tot nu toe in totaal 14 medewerkingen.

En het is nog niet afgelopen. Met Pinksteren zingen we, als altijd, weer in Huizinge. Ik roep wel eens tegen de cantorij: “Je zal hier maar kerkganger zijn!”

Maar er is nóg meer.
Als wij ‘Johannes de Doper’ horen denken we direct aan Huizinge. Aan ónze kerk. Maar er zijn meer Johannes de Doperkerken. In Wageningen bijvoorbeeld. Daar staat de Johannes de Doper Geboortekerk. Deze Rooms-katholieke kerk viert dit jaar zijn honderdjarig bestaan, en het leek de organisatie (die wat had rond gegoogeld en ge-youtubed) een goed idee om onze Johannes de Dopercantorij uit te nodigen om daar de, hoe kan het anders, Johannes de Dopercantate uit te voeren. Het feest vindt plaats op zaterdagmiddag 21 juni.
Ergens aan het eind van de morgen stappen we met zijn allen in de bus, rijden naar Wageningen, zingen de cantate, en rijden weer terug naar Huizinge.
Onze cantorij bestaat, als iedereen er is, uit 24 zangers en een dirigent. In de bus is plaats voor 50 mensen. Mochten er onder onze lezers, of waar dan ook, mensen zijn die het mooi zouden vinden om mee te gaan: dat kan! U geeft zich op aan ondergetekende, liefst per mail (want dan heb ik ook uw adres!) en betaalt daarvoor een bijdrage van 10 euro.
Over vertrek- en aankomsttijden volgt t.z.t. meer precieze informatie.
Dus: wilt u mee naar Wageningen, op zaterdag 21 juni, vertrek eind van de morgen, terug begin van de avond, wees welkom en meld u! kees.steketee23@gmail.com

Kees Steketee

EHBO in de kerk: oproep!

In de jaarvergadering is het ook al aan de orde gesteld. In het afgelopen jaar zijn er een paar incidenten geweest, waarbij EHBO inzet nodig was. We zouden daarom de EHBO (Eerste Hulp Bij Ongelukken) rond de kerkdiensten wat beter willen organiseren.
Eigenlijk zou je naar een situatie toe willen dat er altijd een EHBO gediplomeerd persoon aanwezig is in de dienst, die ook aangewezen is als de EHBO-er van dienst.
We weten niet of we dit ook kunnen realiseren, maar we kunnen het proberen.
Daarbij is het nodig om eerst te inventariseren wie er al een EHBO diploma heeft en mee wil doen in een pool van vrijwilligers.
Daarnaast zijn er misschien mensen die nog geen EHBO diploma hebben, maar bereid zijn om een cursus te volgen (op kosten van de kerk, natuurlijk) en daarna willen meedraaien.

Daarom de volgende oproep:
Meld je als je mee wilt draaien en geef daarbij aan of je al een diploma hebt of nog niet!
Doe dit via: scribaat@kerkhuizinge.nl.

Treurwilg

Zondag 30 maart stond er om zeven uur in de ochtend reeds een stevige noordwestelijke wind toen ik langs de begraafplaats liep met Evert mijn hond. Toen ik na kerktijd om half twaalf de begraafplaats betrad bleek dat, waarschijnlijk onder kerktijd, door de aanwakkerende wind, er een hele dikke tak van de voorste treurwilg was afgebroken.
De tak had geen graftekens geraakt, maar omdat de wilg uit 1916 aan één zijde een zwakke plek heeft, waar ook zwamvormig voorkomt, heb ik Jeroen Renkema uit Uiterburen bij Zuidbroek gevraagd de boom te repareren en ander “kerkbomen” te controleren, omdat  bijvoorbeeld de bomen langs het pad naar de kerkboerderij ook vaak takken laten vallen.
De uitslag van onze gezamenlijke inspectie was: de beschadigde boom is door inkorten te redden en dat dient om veiligheidsreden direct te gebeuren, de andere wilg achterop de begraafplaats in het najaar ook inkorten om de levensduur te verlengen. De essen bij de boerderij, moeten om veiligheidsreden van dood hout worden ontdaan. De rest van de bomen bij de kerk is gezond.

Op  8 april heeft Jeroen, een vakman die echt van bomen houdt, de wilg weer vorm gegeven. Om de kosten te drukken hebben de dorpelingen Jacob Hogendorf, Peter Niemieijer en ondergetekende het hout en de takken opgeruimd en weggebracht.

Reint Wobbes, april 2025

Huizingers aan de wandel

Gelukkig kent iedere maand van het jaar een laatste vrijdag: de dag waarop Huizingers gewend zijn een mooie wandeling met elkaar te maken. Zo ook in april. Dit keer een tocht rondom het piepkleine dorpje Lellens. De rit ernaar toe was al een feest: bloeiende koolzaadvelden, bermen vol fluitenkruid.
We startten bij het kleine kerkje ter plaatse en kwamen daar ook weer terug.  Het weer was wat bewolkt, maar het was droog. Prima wandelweer!
Met z’n negenen gingen we op pad. Langs akkers, over een bruggetje, langs een wetering. Onderweg zagen we vier reeën grazen in een weiland.
Na afloop werden we gastvrij ontvangen door ons gemeentelid Tetske de Boer in Ten Boer.
Ze trakteerde ons royaal op koffie, cake en chocolade.
Een mooie afsluiting van een heerlijke ochtend.

Het samen buiten zijn in het losbarstende voorjaar, de onderlinge gesprekken: het ideale recept voor een weldadige ochtend. Iedereen is hartelijk welkom om de volgende keer mee te lopen!

Anja Diesemer

Meditatiebijeenkomst op woensdagochtend

Just doet het al jaren, ons uitnodigen voor een half stil uurtje in het koor van de kerk. Iedere woensdagochtend om half tien vanaf de dag dat de kou uit de kerk is. Het is een kleine oase van rust en gemeenschappelijkheid in het midden van de week. We zitten in een kringetje in het koor, er is kaarslicht, de warme gongslag van een klankschaal, stilte, een mooie tekst en een herhalend zingen aan begin en eind. En voordat wij afsluiten kan wie dat wil een kaarsje aansteken en noemen voor wie of wat dat brandt. Iedereen is welkom. En er gebeurt iets. Wat is dat? Weer op weg naar huis voel je je anders. Aandachtiger, sterker. Dank je wel Just.

Fenneke Colstee

Werkbezoek delegatie provincie aan onze kerkboerderij


Op woensdag 26 maart bracht een delegatie van diverse instanties uit de provincie Groningen een werkbezoek aan onze kerkboerderij. Het gezelschap bestond o.a. uit gedeputeerde Susan Top (portefeuilles mijnbouw en vrijetijdseconomie), een afvaardiging van het ministerie van financiën, van erfgoed en karakteristieke panden, van de provincie Groningen, de gemeenten Eemsdelta, het Hogeland, Libau, de N.C.G., met daarbij speciaal ook iemand van het Agroprogramma.

De bus kwam tegen twaalven aan bij het haventje in Huizinge en werd  aldaar opgewacht door de kerkboerderijcommissie (Grietje, Jan Willem, Betty en ondergetekende), de architecten Arie Nienhuis en Maria Smits en onze pachter, Arent Westing. Gezamenlijk liepen we via het kerkpad naar de kerk, waar Grietje, staande op een grafsteen, een en ander vertelde over de rijke geschiedenis van de boerderij, de onderlinge verwantschap met de kerk en de begraafplaats en het belang van het voortbestaan van de boerderij.

Vooral het feit dat Emo van Huizinge er ooit als pastoor heeft gewoond sprak zeer tot de verbeelding. Er werden wat vragen gesteld en daarna vervolgden we onze tocht naar de boerderij. Daar werd buitenom met veel belangstelling rondgekeken en er werden verdere vragen gesteld over o.a. ook de voortgang van de versterking. We hadden een foto van de oude Weem neergezet uit vroeger tijd, toen er nog een voorhuis voor stond. Dit voorhuis is helaas afgebroken in 1953.

De aanwezigen waren zeer enthousiast en positief en zagen ook de grote betekenis die de boerderij heeft voor de kerk en ook voor het aanzien van het dorp.
Susan Top vertrok als laatste.
Zij was al eens eerder bij ons en toont sindsdien een grote betrokkenheid bij de versterking. Ze heeft ook al een ander voor ons versneld in gang gezet. Ze wil graag weer terugkomen en blijft het proces volgen.

De bus vertrok tegen kwart voor een voor de lunch in hotel Spoorzicht in Loppersum, maar niet voordat ze bij ‘De Har’, -het boerenbedrijf van Annelien, de dochter van Jan Willem- op het erf hadden rondgekeken. Deze boerderij is onlangs volledig opnieuw weer opgebouwd op een bijzonder smaakvolle wijze waarbij het karakter volledig in tact is gebleven. Maria Smits is hier de verantwoordelijke architect voor. We wilden het graag als voorbeeld laten zien: zo kan het ook!
De commissie is erg positief over het bezoek;  het is goed dat op deze manier in brede kring de grote betekenis wordt gezien van de kerkboerderij voor kerk en dorp.

Gera van der Hoek