Treurwilg

Zondag 30 maart stond er om zeven uur in de ochtend reeds een stevige noordwestelijke wind toen ik langs de begraafplaats liep met Evert mijn hond. Toen ik na kerktijd om half twaalf de begraafplaats betrad bleek dat, waarschijnlijk onder kerktijd, door de aanwakkerende wind, er een hele dikke tak van de voorste treurwilg was afgebroken.
De tak had geen graftekens geraakt, maar omdat de wilg uit 1916 aan één zijde een zwakke plek heeft, waar ook zwamvormig voorkomt, heb ik Jeroen Renkema uit Uiterburen bij Zuidbroek gevraagd de boom te repareren en ander “kerkbomen” te controleren, omdat  bijvoorbeeld de bomen langs het pad naar de kerkboerderij ook vaak takken laten vallen.
De uitslag van onze gezamenlijke inspectie was: de beschadigde boom is door inkorten te redden en dat dient om veiligheidsreden direct te gebeuren, de andere wilg achterop de begraafplaats in het najaar ook inkorten om de levensduur te verlengen. De essen bij de boerderij, moeten om veiligheidsreden van dood hout worden ontdaan. De rest van de bomen bij de kerk is gezond.

Op  8 april heeft Jeroen, een vakman die echt van bomen houdt, de wilg weer vorm gegeven. Om de kosten te drukken hebben de dorpelingen Jacob Hogendorf, Peter Niemieijer en ondergetekende het hout en de takken opgeruimd en weggebracht.

Reint Wobbes, april 2025