Moed

Geef mij den moed om onrecht te onderkennen,
Ook waar ‘t door eeuwen van gebruik gewettigd wordt,
Den vasten wil aan onrecht nooit te wennen,
Ook waar de macht, het weg te nemen, schort.

Doch zo ik spreek, het zij geen laf opstandig klagen,
En waar ik zwijg, ‘t zij nooit, verwonnen door den tijd,
Indien ik licht mijn leed en dat van andren drage,
‘t Zij wijl mijn liefde weet, dat Gij de Liefde zijt.

Jaqueline van der Waals

Vanmorgen zocht ik een gedicht voor de aanstaande nieuwsbrief. Mijn oog viel op een oud bundeltje van Jaqueline van der Waals. Het viel open bij een kort gedicht met de titel “Moed”. Het sprak me aan, juist nu ik even daarvoor het laatste nieuws las over de verkiezingen in Amerika en al het zorgelijke nieuws van de wereld.
Een roep om moed lees ik om het onrecht te onderkennen zoals zij het heeft verwoord in deze oude taal. Ik las het als een gebed, in deze tijd waarin ik het soms ook niet meer weet, met alles wat op mij en ons afkomt.
Met een warme groet uit Huizinge,
Martje Star

Het bovenstaande gedicht van Jaqueline van der Waals is in Blesdijke (gemeente Weststellingwerf) in een glazen gedenkplaat gevat, tussen twee betonpalen in. Een monument ter herdenking aan Joden die in de tweede wereldoorlog in werkkamp ‘It Petgat’ tewerkgesteld werden.

Er waren in de oorlog vijftig joodse werkkampen in Nederland. In strafkamp ‘It petgat’, werkten zij die eerder uit een ander kamp, een vluchtpoging hadden gewaagd. Juist dit kamp was niet door enig hekwerk of gewapend personeel omgeven. Angst houdt immers bijeen. Toen, nu.

De Grote Verzoendag, in de Bijbel beschreven in Leviticus 16, is de meest heilige dag in het jodendom. In de nacht voorafgaand aan die Dag van Vergevingen werden de joden in 1942 onder de Duitse leugen van naderende gezinshereniging, afgevoerd naar Westerbork, waarna in Auschwitz en Sobibor…

Het is lastig te zien, maar op de maquette is naast het beton -krom van aard- tussen de verzen een indrukwekkend en beklemmend prikkeldraad afgebeeld. Het monument staat op een davidster.

Hinrick Klugkist