Vroeg in de ochtend, was vanmorgen in de dienst van vandaag, die als u dit leest, vast gisteren zal zijn. De rugzak kan me de rug op en doet dat ook. Fiets via het afglijdertje van de stoep af de weg op. Weg van huis. Stuur richting Huizinge, groet hartelijk de dames die wandelend hun zondagse rondje Oosterburen kuieren. Ik fiets ruim in de tijd het kerkpaadje op. Stuur behendig langs de huisloze slakken op het pad en tracht een spoor van stervend slakkenslijm te voorkomen. Met mijn voorwiel lukt dat aardig, niet wetend, niet kijken wat het achterwiel doet. Doden op kerkelijk terrein. Via het stukje van Reint leerlees ik elders in de nieuwsbrief dat misdaden op het kerkelijk erf driedubbel bestraft worden. Je had het immers kunnen weten, iets met het zesde gebod van de tien…
Wandel de kerk in iets na negenen. Het opname-apparaatje op de stander draaiend, XLR-tjes eraan, microfoons in de klem en in gedachten wandel ik – tegelijkertijd een groet uitwisselend – naar de audiokast onder de preekstoel. Stekkerdoos aan, SD-kaartje erin. Brood en Wijn, o ja, de dasspeldmic voor op het koor. Kuier met het dingetje richting consistoriekamer. Nog geen predikant, dan maar eerst naar boven om de camera te installeren. Boven, naast het orgel. Een fraaie gedachte van Kees die het eens opperde in Westeremden, daar krijgt het beeld meer diepgang door. Dat kon daar prima, al was het wel uitkijken met de kelken van de verlichting, hangen die dan niet voor de voorganger? In Huizinge stoort het geenszins. Wandel de orgeltrap af naar beneden, de kerkbank in. Wacht, die dasspeld ligt nog op het gastenboek bij de ingang. Zo, nu naast het brood door een wit laken beschermd. Wurm me langs Just en Barbara de kerkbank in. O wacht, er tòch nog even uit. De telefoon staat al in de staander maar staat nog niet op stil. Nu zal de ringtone – de klok van Huizinge – niet erg storend zijn, zelfs passend wellicht, maar het onwillekeurige tijdstip waarop deze klingel zou kunnen klingelen, wèl.
Het klokkenluiden voor de dienst, het is een goede gewoonte om de dorpelingen richting kerk te wijzen. Een gebruik zo oud als Numeri 10, waar Mozes de opdracht krijgt instrumenten (trompetten) te maken om signalen af te geven om het volk bijeen te roepen. Zal ik dit vandaag ook eens in de namontage van de dienst meenemen? Op de eerste zondag van de eerste van de maand wellicht, of bij aanvang van een nieuw themaboekje? Het is wel wat de samenleving meer nodig heeft, ‘misstandluiders’ aan de klok, welluidend. Ik dacht er twee weken geleden pas achteraf aan, de eerste kerkdienst in Huizinge was er zo’n goed moment voor, maar meestal achteraf gaat me een belletje op, en een helder licht luiden…
De dienst is gaande, hoor de voorganger, Marga Baas door de speaker zingen, een mooie zuivere stem, ze zingt nauwelijks hoorbaar boven de gemeentezang uit. Nee toch, ik ben vergeten de microfoons aan te zetten op het statief! Barbara laat me de bank uit onder gezang van ‘Heer raak mij aan met uw adem’… en een duidelijke registratie, denk ik er achteraan. Doe het ding aan en bij het woord ‘vergezicht draag ons op uw vleugels, zegen ons met uw licht’, klinkt het wat minder ‘kerkdienstgemistachtig’. Sta er bij dat laatste medium altijd van te luisteren hoe belabberd de geluidskwaliteit is. Met welhaast 2000 aangesloten kerken moet er toch iets fraaiers te bedenken zijn? Al kent YouTube zijn ergerlijke tussendoorse reclames… Een maandelijks abonnement is op gebruikerniveau mogelijk, maar op kanaalniveau niet helaas.
Na afloop van de dienst met Fenneke teruggefietst in een relatieve slakkengang, slakken nakend en dood op het kerkpaadje. Thuisgekomen. Aansluiten en monteren. Door de speaker klinkt het eerdergenoemde ‘Heer, raak mij aan met uw adem’. De deurbel rinkelt. Twee personen aan de deur met een uitnodiging voor ‘Het delen van het goede nieuws’. Een congres in Swinfterbant in de herfst van augustus. Terwijl ik met hen praat over het wel (en vooral het wee in de wereld), zie ik aan de overkant twee mannen tevergeefs aanbellen aan de overkant. Mijn buurvrouw gelooft het wel.
Ach, ik geef ze onze Huizinger liturgie mee. Met een vermelding naar de website en naar ons YouTube-kanaal. Daar bent u welkom, aanstaande zondag half tien.
Hinrick Klugkist