wo 25 december, Eerste Kerstdag met Egbert Smit en de Johannes de Dopercantorij
25/12/2024 @ 09:30 - 10:30
Voorganger: Egbert Smit
Organist: Kees Steketee
M.m.v.: de Johannes de Dopercantorij
Bloemen: Martje Star en Roely van Leeuwen
Lezingen:
Jesaja 65: 1-2 (gelezen);
Handelingen 17: 22-28 (gezongen door gemeente en cantorij);
Johannes 1: 1 – 5, 14, 17 – 18 (gezongen door cantorij).
Toelichting:
De traditionele lezing uit het begin van het Johannesevangelie gaat in op de betekenis van Jezus. De kernverzen uit dit openingshoofdstuk zijn door Kees op muziek gezet en zullen door de cantorij worden gezongen. Vanaf vers 22 van hoofdstuk 17 vertelt de schrijver van het boek Handelingen over een toespraak die Paulus houdt op een plein in Athene. Hij maakt zijn toehoorders duidelijk dat Jezus een diepgaande openbaring is van de ene God, de god van Israël. In zijn leven, sterven en opstanding wordt duidelijk wat het karakter van deze ene God is en wat hij van mensen verwacht. De theoloog en tekstdichter Ad den Besten heeft van deze toespraak een gedicht gemaakt en Wim Mennes heeft dat op muziek gezet. In het liedboek voor de kerken was dit lied al te vinden onder nummer 86 in de afdeling bijbelliederen, nu staat het ook in het nieuwe liedboek onder nummer 825 in de afdeling levensreis. Het is een heel lang lied, te lang om in zijn geheel te zingen. Maar ook hier zijn de kernverzen die door ons tot klinken zullen worden gebracht.
Natuurlijk zijn hierboven genoemde Bijbelteksten zeer verkondigend van aard. Als tegenhanger lezen wij twee verzen uit Jesaja. Hierin reageert Adonai op Jesaja’s verwijt dat Hij niet reageert op de verwoesting van Jerusalem die de aanloop vormde van de Babylonische ballingschap. De komst van Jezus in ons bestaan kan wellicht ook worden begrepen als Gods antwoord op de ellende die die zovelen ook nu te verduren hebben.
Diaconale collecte: Kerk in Actie – Kinderen in de knel in Oekraïne
Iedere dag luchtalarmen, telkens weer naar de schuilkelder vluchten, bang zijn dat er een raket op je huis valt, dreigende honger. Voor miljoenen kinderen in Oekraïne is dit de realiteit. Door de jarenlange contacten met Oekraïense kerken, kan Kerk in Actie kerkelijke centra helpen met het inrichten van speelplekken waar ook psychosociale begeleiding gegeven wordt. Daarnaast ontvangen Oekraïense gezinnen voedsel- en zadenpakketten.