- Dit evenement is voorbij.
9 januari: morgendienst met Lieuwe Giethoorn (N.B. alleen online)
09/01/2022 @ 09:30 - 10:30
Aanvang: 9.30 uur
Voorganger: Lieuwe Giethoorn
Organist: Kees Steketee
Ouderling van dienst: Hilda Smid
Bloemen: Martje Star
Afkondiger: Grietje Schanssema-Ritsema
Algemeen thema: Epifanie
Thema van de dienst: Maar in het midden is iemand die u niet kent
Lezing: Jesaja 42: 1 – 9 / Johannes 1: 6 – 8 en 19 – 34.
Toelichting van de voorganger:
Als ik dit schrijf – de derde week van Advent – moet bij de evangelist Lucas die wij in deze tijd volgen, Johannes de Doper nog geboren worden. En moet zijn vader de naam van zijn zoon nog leren spellen: Johannes – God is genadig. En het vreugdevolle geheimenis leren bezingen waarmee die roeping samenhangt. Dan kan de geboorte van Jezus – God bevrijdt, worden gevierd, met wie Johannes in het evangelie onafscheidelijk wordt verbonden. Lucas ziet aan de wieg van deze beide mensenkinderen een engel van de Heer staan. Hij ziet hen als vruchten van Gods Geest, schepping van Gods Woord, opgekomen uit het hart van de God. Lucas schrijft dit zo op vanuit zijn geloof in de opstanding van Jezus, de gekruisigde als het levende Woord van de God die Liefde heet. Hij wil dienaar van dit Woord zijn.
Ook de evangelist van Johannes wil niets liever dan dat. Hij vertelt zijn evangelie over Jezus als het levende Woord van God. En in één adem vertelt ook hij over Johannes de Doper en zijn cruciale rol in het ontdekken van Jezus als licht en leven voor mensen in het donker. We horen daarover in de evangelielezing van de 1e zondag na het feest van Driekoningen. Wat zullen we ontdekken in de luisteroefening, over Johannes en Jezus? En over onszelf? Onze duisternis wellicht?
Om in de sfeer te komen van deze zondag kunnen we Lied 527 goed gebruiken (Uit uw hemel zonder grenzen, van Huub Oosterhuis). Ik vind het een van de mooiste liederen voor de tijd van de Epifanie. Het treft heel goed het bevrijdende en schurende karakter van de boodschap van deze liturgische tijd: ‘een schaduw die verblindt’ (vers 2); en: ‘een pijn die ons geneest’ (vers 5).
Diaconale collecte: Inlia
De stichting Inlia is een landelijke organisatie, opgericht in 1988 en gevestigd in de stad Groningen. Inlia bevordert rechtvaardigheid in de samenleving door zich – uit naam van en/of samen met lokale gemeenschappen – in te zetten voor asielzoekers en vluchtelingen in nood. Inlia is inmiddels uitgegroeid tot vijf stichtingen met diverse activiteiten en projecten.