Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

do 16 maart : (Hippolytushoes) Lineke Buijs, Theologie – een vak apart

16/03/2023 @ 19:30 - 21:30

Lineke Buijs, Theologie – een vak apart?

De zondagse dienst in de Johannes de Doper gemeente wordt bijna altijd voor het grootste deel voorbereid door iemand van het voorgangersteam of door een predikant van buiten. Daarbij denk je dan met name aan de preek, de liturgie en de keuze van de liederen. Tegelijk weten we dat die dienst zelf van heel wat meer aspecten afhankelijk is. De kaarsen, de bloemen, de verwarming, en noem maar op. En dan natuurlijk de muzikale medewerking (en betrokkenheid bij de liturgie) van organist of cantorij, de aanwezigheid van wie er op die bepaalde zondag naar de kerk zijn gekomen, het samenzijn, de aandacht, de ‘stemming’, en dan ook nog van iets wat misschien moeilijker te benoemen is, van ‘de Geest’.

Iemand van ons verwoordde het onlangs zo:
‘De zondagochtend is voor mij een soort kernpunt waar alles samenkomt en biedt een moment van samenzijn, bezinning, lering, beleving, verbondenheid en tilt je op een of andere manier naar een hoger plan. Het daagt je uit om stil te zitten en na te denken en te reflecteren op jezelf, samen met mensen van allerlei pluimage waar je je in meer of mindere mate sterk mee verbonden voelt’.

Op de laatste gemeenteavond is er gesproken over het belang van theologische vorming als het om de voorganger gaat. Het leek ons een goed idee om hierover nog wat nader met elkaar in gesprek te gaan.

Vanuit mijn eigen geschiedenis, zowel als het om gemeentelijk leven als om theologische opleiding gaat, wil ik graag iets naar voren brengen rond de vragen bij dit onderwerp.
Hoe zie je de rol van ‘de voorganger’? Aan welke eisen zou zij of hij moeten voldoen als het gaat om het leiden van de zondagse dienst? En zo zijn er nog wel meer te bedenken. Op de avond over dit onderwerp zullen we ze in samenspraak aan de orde laten komen.

Lineke Buijs

De avond zal gehouden worden op donderdag, 16 maart 2023, 19.30 uur in een zaal van het Hippolytushoes te Middelstum.
U kunt zich, bij voorkeur per mail, opgeven bij Grietje Schanssema, geschanssema@hetnet.nl

Gegevens

Datum:
16/03/2023
Tijd:
19:30 - 21:30