Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

De Goddelijke Komedie – lezing over de Hel van Dante

25/01/2019 @ 19:30 - 21:30

Middenin ons themablok ‘Geboorte van Het Licht’, zoeken we een contrast. Licht nemen we immers beter waar als het omhult wordt door schaduw, duisternis en het routduustern, zoals wij dit op het Groninger Hogeland zeggen.

Vanavond neemt Dante-kenner Marco Silvani uit Toornwerd, ons mee in het meeslepende epos ‘De Goddelijke Komedie’ (La Divina Commedia) van de Florentijnse dichter Dante Alighieri. Geschreven in het eerste kwart van de 14 eeuw -rond 1320-  reist de schrijver in een gedicht van 14233 regels met behulp van een gids (Vergilius) door een drieluik van ‘Inferno’ (hel), Purgatorio (louteringsberg, vagevuur) naar Paradiso (Paradijs, hemel).  Hij verwerkt hierin de denkbeelden over het hiernamaals van zijn tijd. Hel, vagevuur en hemel zijn opgebouwd uit negen kringen, waarin soorten zondaars (slappelingen, gierigaards of verspillers, valse raadgevers) of heiligen zich bevinden.

Vanavond dalen we af ter helle, maar het goede nieuws: u mag er ook weer uit.

Marco -in het dagelijks leven docent aan de Hanzehogeschool- weet aan de hand van zestig prenten van kunstenaars die hij opdiepte uit de Codice Urbinate uit het Vaticaalstad, meeslepend te vertellen. Het verhaal inspireerde latere schilders en dichters zoals Salvador Dali en William Blake. Afgelopen zomer was het ds. Greven die in zijn verkondiging nog preekte over schilderijen van Blake.

Onlangs bracht Silvani dit Inferno-epos op het Prins Claus Conservatorium met toneel en zang ten gehore. Vandaag de unplugged-versie: zonder zang en muziek, maar met een mythologisch verhaal dat behoort tot de meesterwerken van de westerse literatuur.

Tot ziens op vrijdag 25 januari in de Johannes de Doperkerk, aanvang: 19.30 uur.

Zie hier een verslag van de lezing op het Conservatorium: Lezing over de Hel van Dante.

Gegevens

Datum:
25/01/2019
Tijd:
19:30 - 21:30

Locatie

Kerk Huizinge
Torenstraat 15
Huizinge, 9992TZ
+ Google Maps