Janskerk Huizinge in de steigers – kerkgangers naar de Plaats Melkema

Reint Wobbes zit in ‘zijn’ kerk in Huizinge, die de komende tijd een opknapbeurt krijgt. Kerkgangers verhuizen tijdelijk naar boerderij Plaats Melkema. foto jan zeeman

Het herstellen van aardbevingsschade, bijwerken van het schilderwerk en het vervangen van een ruit. De Janskerk in Huizinge wordt de komende tijd flink onder handen genomen.

,,Na de bouwvak wordt de kerk ontruimd’’, vertelt Reint Wobbes uit Huizinge. Hij is lid van de kerk, oud-bestuurslid van de Stichting Oude Groninger Kerken en weet alles over de kerk en zijn dorp.

,,Het leegmaken van de kerk is nodig omdat er steigers in worden opgebouwd. Het orgel wordt ingepakt. De kerkdiensten worden tijdens de verbouwing in de kleinste schuur van Plaats Melkema gehouden.’’

Die monumentale boerderij is sinds 2017 in handen van Het Groninger Landschap. De stichting kocht het pand voor het symbolische bedrag van 1 euro over van de NAM, omdat ze het nieuw leven in wilde blazen. Het gebouw heeft flinke bevingsschade opgelopen.

Het Groninger Landschap is blij dat ze – door het pand in bruikleen te geven – iets voor het dorp kunnen betekenen. ,,Een tijdje geleden werd hier bijvoorbeeld ook een toneelstuk opgevoerd”, vertelt beheerder Douwe van der Zee. ,,Het is voor ons ook belangrijk om goed contact te onderhouden met het dorp.”

Zowel Wobbes als Van der Zee is ervan overtuigd dat de schuur veilig genoeg is om kerkdiensten in te houden. De schuur is een van de drie ‘pareltjes’ die Het Groninger Landschap op termijn gaat opknappen en ombouwen tot woonhuizen.

De planning is dat de leden voor het eerst kerken in Melkema op zondag 25 augustus. Wobbes verwacht dat de opknapbeurt van de kerk ongeveer twee maanden gaat duren. Daarna kunnen de kerkgangers weer terecht op hun oude stek in de kerk van Huizinge.

https://www.e-pages.dk/dvhn/10061/article/947411/25/3/render/?token=05c7c537bcb9754b0555c27fdaaa5ee8&fbclid=IwAR3flmhtw225sKQW-Tb36xTb8DU0bFYZaqPf-f0mWlTdCVDvUxN5bV-X6rg