Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Professor, bestaat God?

14/02/2019 @ 19:30 - 21:30

“Professor, bestaat God?”

In het kader van de viering van het 400-jarig bestaan van de RUG in 2014 werd aan het publiek gevraagd om vragen te stellen. De 7-jarige Anco Visser kwam met de bovenstaande vraag en deze vraag werd niet beantwoord door een theoloog maar door Peter Barthel, hoogleraar sterrenkunde. Barthel was en is hoofd van de RUG Scholierenacademie en hij geeft al jaren lezingen over de verhouding tussen religie en wetenschap. Zijn antwoord schreef hij aan Anco in een brief, kort samengevat: “nee, God bestaat niet als een persoon die in de hemel woont, de wereld bestuurt en voor jou zorgt. Het goede en het mooie in deze wereld dat is wat ik God zou willen noemen. God bestaat in hoe jij en ik leven. Als mensen voor elkaar willen zorgen, dan zie je dáár iets van God”.

Hij heeft zijn antwoord ook uitgewerkt in een boekje voor volwassenen met dezelfde titel. Voor zijn boek sprak en correspondeerde hij met mensen als dominee Carel ter Linden, bisschop Gerard de Korte, de atheïstische dominee Klaas Hendrikse en geloofsafvalligen als Marten ’t Hart en theoloog Harry Kuitert. Ook collega-wetenschappers hebben hem geïnspireerd.                                                                                                   Barthel omschrijft God in zijn boek als de bezielende Geest van de wereld. Wij als mensen moeten ons richten op de Geest, die ons elke keer vraagt: wat is wijs? Wat is goed? Dus een heel praktische insteek. Religie begint volgens Barthel met een gevoel van verwondering over het mysterie van het heelal, de aarde en de mens. Vanuit die verwondering kun je je met de Geest verbinden. Van een conflict tussen zijn wetenschappelijke en religieuze activiteiten heeft hij nooit last gehad:  “wetenschap gaat over de feiten, over de ‘letter’, religie of religiositeit wil daar betekenis, de ‘Geest’ aan toevoegen. Ze vullen elkaar aan”.                                                                                                                                                                Barthel (zelf PKN-lid in Bedum) heeft forse kritiek op het huidige functioneren van de kerk. Hij pleit ervoor om de kerk veel toegankelijker te maken en zich te richten op de centrale boodschap: de naastenliefde.

Peter Barthel zal op 14 februari aanstaande een lezing houden over dit thema in Huizinge.

U kunt zich voor deze lezing aanmelden bij Liesbeth de Voogd, graag vóór 1 februari 2019.  Mailadres: liesdevoogd@gmail.com. Telefoonnummer: 06-45470698 of 050-3049681.

 

 

Gegevens

Datum:
14/02/2019
Tijd:
19:30 - 21:30

Locatie

t Ol Schoultje
Torenstraat 1
Huizinge, Nederland
+ Google Maps