Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Derde Helft – tegengestelde gebeden

10/10/2018 @ 19:30 - 21:30

De derde helft

De gemeente Huizinge heeft in het kader van het winterwerk een aantal jaren geleden gespreksavonden gestart met als titel de derde helft.De bedoeling was om af en toe bij elkaar te komen om nog eens na te praten over een preek die ons bijzonder heeft geraakt of anderszins tot nadenken stemde.
De naam de derde helft, werd gekozen als verwijzing naar het voetbal: de wedstrijd is gespeeld, het voetbaltenue zit weer in de sporttas, en dan is er nog de nazit achteraf waarin de wedstrijd wordt na beschouwd.
Er zijn inmiddels op initiatief van gemeenteleden een paar van deze derde helften gehouden, en het waren zeer inspirerende avonden.

In de praktijk is gebleken dat het spontane initiatief dat we als commissie voor ogen hadden niet echt werkt. Er wordt vaak niet aan de mogelijkheid van een derde helft gedacht, en als men er wel aan denkt is de timing soms weer heel ongelukkig; er zijn bijvoorbeeld dan net veel andere activiteiten in die week.

Omdat het toch zeer de moeite waard is gebleken om op die manier nog eens een dienst na te bespreken draaien we het concept nu eens om. We hebben Egbert Smit bereid gevonden om zijn dienst van 7 oktober aan te wenden voor een  derde helftop de woensdag erna: 10 oktober.
Een introductie van Egbert  leest u hieronder.

Lieve mensen!

Op woensdag avond 10 oktober, om half achtin de paardenstal,zal er een editie van de derde helft plaatsvinden. Deze avond is bedoeld om de deelnemers aan de eredienst van de zondag daarvoor gelegenheid te geven om met de voorganger en met elkaar van gedachten te wisselen over wat er in die dienst gebeurd is en in het bijzonder over wat er in de preek te berde is gebracht.

De dienst van 7 oktober valt in het blok gezangen en gebeden. Er staan in de bijbel veel gezangen en gebeden: denk maar aan de psalmen die geacht worden gezongen te worden. Bovendien zijn zij wat betreft inhoud bijzonder rijk en het ligt voor de hand er een voor deze dienst te kiezen. Maar dat doe ik niet want ik denk dat andere voorgangers er wel een zullen gebruiken. Ik kies voor twee gebeden die wat betreft de achterliggende theologie behoorlijk tegengesteld zijn en daarom interessant. Het eerste gebed wordt gebeden door Nehemia als hij hoort hoe slecht diegenen die na de ballingschap teruggekeerd zijn naar Judea eraan toe zijn. (Je kunt dit lezen in Nehemia 1.) Het tweede gebed is dat korte gebed dat Jezus bidt in de hof op de olijfberg vlak voor hij gevangen genomen wordt. (Dit staat in Lucas 22: 42). Het is afspraak en regel tegenover vertrouwen, zekerheid tegenover onzekerheid, voorspelbaarheid tegenover raadselachtigheid. Het is een thematiek waar iedereen die in God wil geloven van weet en over meepraten kan.

Ik hoop op een mooie dienst en een zinvol, verrijkend gesprek achteraf.

Egbert Smit.

 

Opgave, graag bij voorkeur voor 30 september bij Gera van der Hoek, 

gera.vdhoek@tele2.nl of tel: 06-22003049.

Gegevens

Datum:
10/10/2018
Tijd:
19:30 - 21:30

Locatie

De Paardenstal