Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

De Paradijscantate

18/11/2018 @ 16:30 - 17:30

De “Paradijscantate”.

Misschien wel het allerbekendste Bijbelverhaal: de geschiedenis van Adam, Eva, de slang en de tuin. Maar hoe bekend ook, het blijft een mysterieuze geschiedenis, met ruimte voor ontelbare interpretaties.

Genoeg inspiratie dus ook voor een Paradijscantate, die eind voorjaar 2018 door Barbara de Beaufort (tekst) en Kees Steketee (muziek) werd voltooid, en door de Johannes de Dopercantorij op 18 november om 16.30 uur zal worden uitgevoerd in de kerk van Huizinge.

Door de eeuwen heen is het paradijsverhaal van grote invloed geweest op het denken over mens en natuur. Met name de opvattingen dat de mens het hoogtepunt zou zijn van de schepping, dat de man boven de vrouw gesteld zou zijn, en dat wij alle ellende op de wereld te danken hebben aan het hapje appel dat Eva nam, hebben veel kwaad aangericht.

Gelukkig is er ondertussen wel het een en ander gebeurd, en is het verhaal ook anders te lezen. In deze cantate is er ter compensatie wat extra aandacht voor de vrouwelijke (zowel menselijke als dierlijke) invalshoek. Het accent ligt niet op de moralistische opvatting over wat later ‘de zondeval’ is gaan heten. Maar meer op de tragiek van mensen die opgroeien, wijzer worden en dus afscheid moeten nemen van hun idyllische kindertijd. De tragiek van het wantrouwen, dat zijn intrede doet. Maar ook op de band met God, die zijn geliefde schepping niet loslaat. En op de verbondenheid tussen mensen onderling en tussen mensen en dieren. Dit alles niet ten behoeve van de mens, maar ten behoeve van de schepping als geheel, waar het God uiteindelijk om te doen was.

 

Muzikaal wordt het verhaal, in- en uitgeluid door een mooi Engels koraal, vormgegeven in recitatieven en aria-achtige lijnen, dialogen en gesprekken tussen Eva, de slang, Adam en God. De dieren dansen in een 9/8 maat, Eva bezingt in een duet met de sopraansax hoe het zou kunnen zijn om ‘als goden te leven’, en als de zondeval dan toch onvermijdelijk aan de orde komt klinkt steeds een schrijnend dominantseptiem akkoord. En diezelfde liefelijke sax omspeelt daarna de ‘kringen van schuld’ en zorgt voor de ‘troost van het lied’.

 

18 november 2018,  16:30 uur, Johannes de Doperkerk Huizinge

Johannes de Dopercantorij o.l.v.Kees Steketee (orgel),

Gera van der Hoek (sopraan, EvaBarbara de Beaufort (mezzosopraan, slang), Hinrick Klugkist (tenor, Adam), Jan Smid (bas, God) en Jolanda Tuma (sopraansax).

 

Gegevens

Datum:
18/11/2018
Tijd:
16:30 - 17:30

Locatie

Boazkerk Westeremden