Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Angst en vertrouwen (twee middagen)

11/02/2018 @ 15:30 - 17:30

Op twee zondagmiddagen, 11 en 25 februari 2018, hoopt Andries Visser een introductie te verzorgen en een gesprekskring te leiden over ‘Angst en vertrouwen’.

‘Angst’, Søren Kierkegaard schreef daar – in 1844 – een bijzonder boek over: Het begrip angst. Daarmee was hij zijn tijd ver vooruit. Het zou duren tot 1926 voordat er weer een boek over angst het licht zag (van psychiater Sigmund Freud). In zijn boek schetst Kierkegaard onder andere het verband tussen angst en kwaad en vraagt hij zich af hoe een mens de angst beheersbaar kan krijgen.
Angst, het is een uiterst actueel thema, denk maar aan de enorme angst voor risico’s en de daaruit voortvloeiende veiligheidsmanie die onze tijd kenmerkt. Juist ook het persoonlijke leven van mensen is van angst vervuld, onontkoombaar volgens Kierkegaard, want het heeft met onze menselijke ‘structuur’ te maken. Maar hoe ga je ermee om? En wat betekent in dat verband ‘vertrouwen’, en ‘geloven’?

Deelnemers krijgen een syllabus met enkele tekstgedeelten uit het genoemde boek, waar dan op de middagen over doorgepraat wordt.

Leiding: Andries Visser.

CV
Andries Visser studeerde wiskunde, filosofie en theologie. Hij houdt zich al vele jaren bezig met het werk van Søren Kierkegaard. Hij leerde daarvoor samen met zijn vrouw Lineke Buijs Deens en er zijn inmiddels een tiental werken van Kierkegaard door hen vertaald. Op dit moment werken ze onder andere aan een nieuwe vertaling van Het begrip angst, met daarbij een leesgids.
Samen organiseren Visser en zijn vrouw – al sinds 1998 – studie- en gesprekskringen rond zijn werk. Andries en Lineke wonen tegenwoordig in Usquert, en ook in onze gemeente is hij al geen onbekende meer. Zie eventueel ook www.kierkegaardvandaag.nl

Data: zondagmiddag 11 en 25 februari 2018.
Tijd: 15.30 – 17.30 uur.
Plaats: de Paardenstal Marialaan te Huizinge.

Opgave bij Betty van der Molen, graag voor 4 februari.
e-mail: bvandermolen@gmail.com
tel.:     0596 – 568211

Gegevens

Datum:
11/02/2018
Tijd:
15:30 - 17:30