Prediker

Aan het eind van de serie kerkdiensten met als thema ‘Prediker’ mijmert Karel van Hoestenberghe na over een van die diensten.

Gera zingt het zo mooi. Er is een tijd om lief te hebben en een tijd om te haten. Er is een tijd voor oorlog en een tijd voor vrede. Prediker kijkt er niet naast, zegt Just. En vult aan met nog meer Prediker. Kort samengevat: er is enkel leegte.
Is het niet hier op aarde een grote leegte dat rechtvaardigen ten deel vallen wat zondaars verdienen, en zondaars wat rechtvaardigen verdienen? Ook dat is leegte. Maar Prediker gaat door. Met de vreugde te prijzen. Niets is beter voor de mens dan zich aan eten en drinken te goed doen. Is prediker een pessimist en hedonist, vraag ik mij af.
Neen, zegt Just. Hij is een realist. Leuk is het niet altijd hier op aarde. Er gaat veel mis, oorlog en onrecht komen altijd weer. Dat zegt Prediker, omdat het nu eenmaal zo is. Wat kunnen wij ermee? Wel, dan voegt Prediker er aan toe: leven met de vogels, met de planten, met de mensen. Een oproep om het leven te leven, voorbij de leegte.
Ik luister, begrijp het wel een beetje, maar begrijp het ook weer niet. Het is verwarrend. Salomon wordt er bij gehaald, met zijn wijze spreuken en liederen. Maar toch, het blijft wel iets vreemd, op afstand, voor mij.
Tot ik na de dienst een praatje maak met Barbara over de tuin. Zij legt mij uit dat de vogels moe zijn, in september, van al dat eieren leggen, al dat gebroed en voeden van jongeren en beschermen van die kleintjes. En nu zijn ze in de rui, ze zijn kwetsbaar voor roofvogels, laten zich niet zien. Maar wacht maar, straks later in de herfst komen ze terug of trekken naar het zuiden en dan komen broeders en zusters uit het noorden hierheen, de koperwieken, de merels en lijsters.

Wat een leven is dat. Ja dat begrijp ik heel goed. Wegstoppen voor de rovers, en dan straks weer naar de voederplanken om de vreugde van eten en drinken. Om van het leven, hier en nu, te genieten. Wat mij weer brengt bij een gedicht dat hier in onze tuin gebeiteld stond: Je zocht te ver. Wat je zoekt is hier.

KvH september 2021