Aswoensdag 6 maart

Toelichting bij de dienst op Aswoensdag, 6 maart 2019 om zeven uur ’s avonds in de Johannes de Doper kerk in Huizinge. 

Aswoensdag is de naam van de woensdag die de afsluiting vormt van het carnaval en tegelijk de eerste dag is van de 40 dagen tijd, de tijd van bezinning en inkeer op weg naar de lijdensweek en Pasen. Op de avond van deze dag is er dienst in Huizinge. Tijdens deze dienst kunt u desgewenst een ‘askruisje’ ontvangen. Wij grijpen daarmee terug op een vóór – reformatorisch gebruik dat overigens nog leeft in vele katholieke parochies. Voor een toelichting: zie hieronder. 

Ik ben van plan om in de komende avonddienst gebruik te maken van twee symbolische handelingen of rituelen. Allereerst zal ik, als jullie de kerk binnenkomen, jullie een schaal aanbieden met daarin takjes van allerlei bomen en struiken. Je kunt daaruit iets kiezen en dat later aan mij teruggeven. De takjes die ik dan verzamel zullen verbrand worden en de as daarvan zal in de dienst zelf gebruikt worden. Zo wordt dus iets van jouzelf door het vuur teruggebracht tot haar oervorm. Het tweede ritueel bestaat uit het aanraken van een mengsel van olijfolie en de as die over is van wat ik van jullie kreeg. De olie staat voor vreugde en de as voor onze eindigheid. Ik zal die twee dingen mengen waarmee ik uitdruk hoezeer het leven een mengsel is van vreugde en verdriet en dat ons leven eindig is. Daarna zal ik het schaaltje met het mengsel aan jullie laten zien.  Je kunt dan – als je wil – je vinger erin steken, er wat van om je hand smeren of eraan ruiken. Desgewenst wil ik ook wel een beetje ervan op je voorhoofd smeren. Zo beeld je uit dat je die fundamentele eigenschap van je leven aanvaardt.