Kaarsenkroonluchter

In het koor van de kerk hangt sinds kort een koperen 18-armige kaarsen-kroonluchter. In onze zoektocht naar een passend exemplaar kwam Jan Smid op Marktplaats een kleinere variant tegen. Ik ging toch even kijken en juist op dat moment kwam er een advertentie binnen van een grote kandelaar, van het model dat we in ons hoofd hadden om nieuw aan te schaffen.

Gelukkig kon ik die meteen reserveren. In overleg met Frank, Jan Willem en Reint besloten we in principe tot aankoop. De kroon hing in Heemstede en ik heb mijn aldaar wonende broer op onderzoek gestuurd. Van de vraagprijs van € 1.250,– (ongeveer een kwart van de nieuwprijs) kon nog honderd euro af toen ik zei dat de kroon voor onze kerk bestemd was. Half december heb ik hem in Heemstede opgehaald.

Voor de ophanging heeft Reint boven het gewelf een dubbele staalkabel rond een balk geslagen. Jan Olthof en een collega van Monumentenwacht hebben heel voorzichtig een gat geboord in het gewelf, dat ter plaatse van een dikke betonlaag is voorzien. Er zat even een harde kiezelsteen in de weg, maar die kon van bovenaf worden uitgeschakeld. Daarna konden de beide ophang-ogen worden bevestigd.

In de kerstnacht straalde hij voor het eerst.